Ota nämä asiat huomioon, kun tallennat lapsesi kuvia nettiin.

Erilaiset lähtökohtaisesti avoimet sosiaalisen median palvelut tarjoavat erilaisia keinoja tallettaa lasten valokuvia ja videoita netiin. Vanhemmat eivät ole aina tietoisia, että millaisia kauas kantoisia vaikutuksia ei toivottujen sisältöjen tallennuksella saattaa lapselle olla.

Esittelemme tässä muutamia keskeisiä asioita, jotka kannattaa huomioida lapsen muistoja tallentaessa ja jakaessa.

1. Lapsella ei ole todellista mahdollisuutta vaikuttaa omaan virtuaaliseen identiteettiinsä. Sinulla vanhempana on aina velvollisuus asettaa lapsen etu ensisijaiseksi. Arkaluonteisia tietoja lapsesta ei tulisi julkaista laisinkaan.

2. Julkaistavat aineistot tallentuvat ja leviävät internetissä todella nopeasti. Lisäksi tietojen poistamiseen ei ole välttämättä tarjolla mitään varmoja ratkaisuja ja epäedullista leviämistä ei voida käytännössä rajoittaa millään tavalla. Internetin hakukoneet kahlaavat todella tehokkaasti läpi myös osaa suljetuksi mainostettuja palveluita.

3. Lasten kuvien ja tietojen leviäminen vääriin käsiin voi johtaa esimerkiksi lapsen kiusaamiseen. Noin 40 prosentista Lastensuojelun keskusliiton kyselyyn vastanneista nuorista oli laitettu verkkoon kuvia tai tietoja, joita he eivät sinne halunneet. Lähes puolet nuorista vastaajista arvioi, että aikuiset eivät aina tiedä, miten toimia sosiaalisessa mediassa ja noin 60 % ajatteli, että vanhemmat saattavat ymmärtämättömyyttään julkaista kuvia tai tietoja, joita lapset eivät halua julkaistavan.

4. Lasten kuvien laajamittainen päätyminen epätoivottaviin käyttötarkoituksiin on yleistynyt merkittävästi. Olemme saaneet lukea useita uutisia pedofiilirinkien järjestäytyneestä toiminnasta. Lisäksi kehittyneet identiteettivarkaudet kohdistuvat nyt jo myös lapsiin. Lasten julkisten kuvien avulla voidaan luoda todella taidokkaita huijauksia.

5. Sosiaalisen median valtapalveluiden käyttöehdoissa on lähes pääsääntöisesti alustan ylläpitäjällä oikeus hyödyntää laajasti alustalle tallennettua materiaalia myös omassa liiketoiminnassaan.

6. Muista myös, että useat sosiaalisen median palvelut eivät ole tarkoitettu lähtökohtaisesti tietojen pitkäaikaiseen taltiointiin ja tietojen luovuttamiseen ainakaan esimerkiksi lapselle.

7. Ota käyttöösi jokin turvallinen järjestelmä, jonka avulla voit varmistua, että tiedät kenelle lapsesi tiedot jakautuvat ja millä tavalla tiedot ovat oikeasti turvattuja. Valitse käyttämäsi järjestelmä sellaiseksi, että voit pitää tiedot rajattuna, mutta voit myös jakaa sieltä halutessasi sisältöä ulos.

Kotimainen Kidday-mobiililapsikirja on turvallinen vaihtoehto lapsesi muistojen ja kasvun tallennukseen. Tiedot ovat järjestyksessä yhdessä paikassa ja niiden jakaminen turvallisesti halutuille ihmisille on tehty todella helpoksi. Kidday tarjoaa myös muitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kun vain kuvien tallennuksen ja jakamisen.

Lisätietoa lasten kuvien julkaisemisesta löydät esimerkiksi Lastensuojelun keskusliiton artikkelista.

https://www.lskl.fi/…/lapsella-on-oikeus-yksityisyyden-suo…/

-Juho Nieminen, toimitusjohtaja